Pages

Saturday, January 14, 2017

Oči u oči sa štednjom!

Uvek je dobro imati neku ušteđevinu sa strane. Bilo da vam treba za nešto konkretno ili čisto da se nađe, danas ću vam pokazati kako sve možete da zaradite i uštedite novac u ovim tinejdžerskim godinama.

Postoji pregršt poslova koje i mi možemo da radimo, pa evo nekih od njih. 

Ako imate komšije koji drže psa u stanu, ponudite se da ga prošetate, a zauzvrat ćete dobiti neki dinar.



U vašoj zgradi sigurno ima starijih ljudi, pa zašto ne biste otišli u kupovinu za njih? Napravite spisak svih komšija za koje kupujete i šta im kupujete, koliko to košta i pošteno im vratite kusur, a oni će vašu pažnju nagraditi. 


Ako dobro znate matematiku ili engleski, ili bilo koji drugi predmet, možete da dajete privatne časove deci vaših komšija ili prijatelja vaših roditelja. Osim što ćete zaraditi, ovako ćete i utvrditi svoje znanje, i pomoći drugome.


Ako volite decu, budite bejbisiter(ka) nekom od komšija ili prijatelja. Samo, vodite računa, to nije bezazlena igra, jer deca nisu igračke i na njih stvarno treba paziti. 


Ako ste kreativni i volite da pravite svašta, možete svoja mala remek dela da prodajete. Ramovi za slike, ukrasi, nakit, slike, jastuci... Postoji mnogo sajtova poput Kupujem-prodajem, Lalafo itd. gde svoj hobi možete i da unovčite, a takođe možete da prodajete na tezgama pred Dan zaljubljenih, 8. mart, novogodišnje i božićne praznike... 







U kući sigurno imate stare udžbenike koji vam više ne trebaju, a da ne bi skupljali prašinu, prodajte ih. Postavite oglas na nekom sajtu ili kontaktirajte nekoga kome trebaju knjige za novu školsku godinu. Samo, nemojte da prodajete neočuvane knjige, jer neko ipak treba da ih koristi. Zato prestanite da žvrljate knjige koje sada koriste jer one mogu da vam donesu dosta novca. 
Takođe možete da prodate ili poklonite očuvanu odeću koja vam je mala ili je ne nosite. Nekome će sigurno dobro doći. 


Ko još ne voli da izigrava fotografa? Igrajte se i vi! Fotografišite drugarice, ili neka slavlja, prirodu... Te slike izradite i prodajte onima koji su na slici, ili onima koji bi želeli da ih kupe. Njihova cena neće biti velika, ali, malo po malo, pa možda razvijete i svoju fotografsku radnju. ☺



Ako vas zabavlja šminkanje, a i dobri ste u tome, počnite da šminkate druge za izlaske, rođendane, svadbe, proslave... Možete i da pravite frizure, ili da radite ili crtate nokte. Malo se reklamirajte, a kada mušterije vide koliko ste dobri, posao će se širiti sam od sebe. 






Otvorite blog ili jutjub kanal. Osim što je zabavno, ovo kasnije može da vam postane i posao. Skupljajte publiku, reklamirajte se, napravite instagram i fejs stranicu svog bloga/jutjub kanala, trudite se i vaš rad će biti nagrađen, ali samo ako ga volite i uživate u tome. 


A sada malo o skladištenju ušteđevine. 
Novac možete da skladištite na milion načina, ali pokazaću vam dva koja su meni bila najsimpatičnija. 

Prvi je prikazan na slici ispod. Uzmite kutiju i oblepite je slikama stvari ili mesta za koje taj novac skupljate. Svaki dinar ubacujte ovde i, kada se kasica napuni do kraja, izručite novac i zasluženo potrošite svoju ušteđevinu. 



Što se drugog načina tiče, trebaće vam:
•slika stvari ili mesta za koje štedite, 
•olovka, 
•makaze,
•karton ili malo tvrđi papir i 
•koverat.

U zavisnosti od toga koliko vam novca treba, sliku isecite na nekoliko delova - kocki, kružića, trouglića... Na poleđini svakog isečka napišite koju količinu novca on predstavlja. Te deliće ćete lepiti sa jedne strane kartona kada novac koji se nalazi na papiriću ubacite u koverat, koji treba da zalepite sa druge strane kartona. Koverat može da zameni i običan papir koji ćete zalepiti, ali jednu stranu ostavite odlepljenu, jer u nju stavljamo novac. Kada zalepite celu "slagalicu", imaćete dovoljno novca da ušteđevinu potrošite na ono što ste i želeli! 

Nadam se da vam se ovaj post dopao i da sam vam bar malo pomogla u štednji, a mi se čitamo u sledećem!  ♥

7 comments:

  1. Super predlozi,baš mi se dopadaju.Veoma poučan ali i originalan post,svaka čast!<3

    http://littlebeautydreamer.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  2. Odličan i zanimljiv post! Ja sam od navedenog jedino napravila nešto i prodala na školskom bazaru. :D

    http://lifella2.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Odlican post draga , pratim te molim te uzvrati .
    Kisses :)
    christinakristina.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Preodlican post! Ja planiram krenuti sa instrukcijama iz matematike i fizike, prvo za nize razrede pa i za srednju :)


    MMara

    ReplyDelete