Pages

Saturday, August 5, 2017

Vrednost lepe reči

Pre par dana sam naišla na sliku na kojoj piše: "Koliko biste bili lepi kada bi se sve reči koje izgovorite ispisivale na vama?"
Ova rečenica me je malo zagolicala. Nikada nisam toliko razmišljala o onome što kažem. Na koji način to kažem. Verujem da retko ko i misli na uticaj koji reči ostavljaju na sagovornika. Koliko mogu da pomognu, da usreće, da zabole. Ne uče nas da razmišljamo o tome. Od malena se sve vrti oko lepote i izgleda. Iako to jeste prva stvar koju primetimo kod nekoga, daleko od toga da sme da bude jedina.


Reči su neverovatno oružje. Tako opasno, tako predivno. Očaravajuće i zadivljujuće, oporo i gorko. Oštro poput mača, nežno kao najfiniji pamuk. Opuštajuće, intrigirajuće. Ne shvatamo koliku snagu i moć nosimo u sebi. Razmenjujemo je sa najbližima i sa potpunim neznancima. Dajemo je i primamo bez neke velike zahvalnosti, bez truda, bez osećajanosti. Hladno i nezrelo. A može da bude tako lepo.

Duša. Sreća. Đurđevak. Nada. Jutro. Detinjstvo. Grlica. Bajka. Majušno. Plavetnilo. Smešak. Povetarac. Nebo. Sloboda. Majka. 

Toliko reči koje mogu da promene život. Da ga preokrenu za 360 stepeni. Ulepšaju i unište. 


Reči su kao igra vešanja. Jedno pogrešno slovo i "obesio" si čoveka. Jedno dobro slovo i spasićeš ga. U stvarnosti, ljudi se obese, upucaju - svesno i namerno umiru na različite načine jer ne vide drugi izlaz. Ali kao i čiki iz igre, život im je gotov - zbog reči koje im je neko uputio, koje im upućuje svakodnevno, bez sažaljenja i oklevanja. Lepa reč, savet, podrška - to je ono što menja život. Osobu. Svet.



Zato razmislite kada sledeći put poželite da opsujete, da nekoga uvredite, ponizite. Koliko biste bili lepi kada bi se te reči ispisale na vama?

17 comments:

  1. Prelep post,divno pises!♥

    Farmasi proizvodi->vjovana2.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Koliko ti divno pišeš i razmišljaš...Prosto obožavam da čitam nešto što je ovako lepo napisano, sada i si imene zainteresovala za ovu temu. Sve pohvale!

    Lifelover’s diary

    ReplyDelete
  3. Divno, divno, divno! Ja zaista vodim računa o tome da svakoga pohvalim, da mu uputim kompliment, da ga ohrabrim... Znam koliko meni znači svaka lepa reč i uvek se vodim time da prema drugima treba da se ponašam onako kako želim da se oni ponašaju prema meni :) :*

    Anja's diary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo ti hvala Anja! Ponekad je samo jedna lepa reč dovoljna da nekome ulepšamo dan :)♥

      Delete
  4. Svaka ti cast, predivno si sve sastavila i napisala! Divnoo je zaista♥

    Zapratila sam te, nadam se da ces mi uzvratiti♥♥ :)
    https://blogvivalavida3.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  5. Ovo je tako lepo, svaka cast na ovome!
    Vredi procitati. :)

    Novi post, pogledaj ako zelis: http://happinessalwaysbringsbeauty.blogspot.rs/
    Instagram bloga: marija.lalala

    ReplyDelete
  6. Preeedivan post!Svaka cast :) Jako poucno i koristno!Bravo!!Srecno u daljem blogovanju...

    10 great ways to start your day,prvi post je na blogu ---> livelaughloveblogg.blogspot.com
    Nova sam u blogovanju i bila bih mnogo zahvala ako bi mi ostavila neki komentar ili savet na postu...Hvala u svakom slucaju <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti mnogo! Želim ti svu sreću u blogovanju :)

      Delete
  7. Slažem se s postom!
    Ima jedan citat:''Words are fucking tsunamis but people splash them around like they are fucking puddles!'' I s tim se u životu vodim.Riječi bole i čak ubijaju.
    Uglavnom,divan post i blog! Zapratila sam te,baš mi sve sviđa tvoj blog i tvoj stil pisanja! :)
    Uniquisi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo ti hvala Anita! Većina nažalost ne shvata šta sve reči mogu da urade.. :)

      Delete