Pages

Monday, July 31, 2017

Letnja Pomoć Prijatelja (LPP)

Auh. Šest meseci bez ijednog posta. Nula. Zašto? Ne znam. Da li mi je nedostajalo? Jeste. Da ne dužim - žao mi je i potrudiću se da se ne ponovi. Ali, ova pauza me je napunila idejama i jedva čekam da ih pretočim u brdo novih postova, koje počinje od ovog.

LPP, iliti Letnja Pomoć Prijatelja tema je današnjeg posta, pa krenimo bez odugovlačenja ☺


Neprijatelj #1 - Dosada

Bilo da ste na moru ili kod kuće ili pak odbrojavate dane do putovanja, ova boljka može da bude veoma naporna, pogotovo kad vrućina udari u glavu, pa mogućnosti samo isparavaju jedna za drugom. Sedenje u krevetu pored klime, uz Instagram, Pinterest i sladoled javlja se kao prvo rešenje, ali ne treba da bude i jedino. Evo par ideja kako da pobedite prvu prepreku:

~ Istražujte grad u kom se nalazite, čak i ako u njemu živite. Igrajte se turista, prošetajte po ulicama kao stranci, posetite znamenitosti grada, sedite u lep kafić, počastite se nekim specijalitetom, trčite po pesku na plaži, pronađite zanimljive kutke i prodavnice, slušajte šum talasa, upoznajte nove ljude i drugu kulturu. Uživajte u tom putovanju, fotografišite, ali i proživite trenutak - gledajte zalazak sunca, upijajte mirise prirode, posmatrajte okolinu, slušajte vetar i prepustite se.



~ Gledajte neku dobru seriju (Game of Thrones) ili film (Pirates of the Caribbean, Real Steel, Charlie and the chocolate factory, The parents trap), a ako želite da odmorite oči od elektronskih uređaja, knjigu u ruke (Devojka iz Bruklina, Pre nego što zaspim, Da Vinčijev kod, Čiča Gorio, Poslednji voz za Istanbul, Serija nesrećnih događaja) i uživajte!


~ Posvetite se nekom hobiju. Bilo da je u pitanju crtanje, slikanje, fotografisanje, sviranje, gluma, pevanje, pisanje, eksperimentisanje sa diy projektima.. Radite nešto što volite, što vam pričinjava zadovoljstvo i čini srećnima.


~ Učite strani jezik. Duolingo je aplikacija koja omogućava učenje raznih jezika i to besplatno. Možete da izaberete jezik sa kojeg želite da učite (srpski nije u toj ponudi), i u zavisnosti od njega birate jezik(e) koje želite da učite. Ako u školi učite, na primer, nemački, ovde možete da ga usavršite, a možete i da uzmete neki drugi - francuski, ruski, španski, turski... Samo malo volje je potrebno da krenete, radite svaki dan i rezultati će polako dolaziti.



Neprijatelj #2 - Komarci, pčele, bube i bubice

Ako nešto ne volim kada je leto u pitanju, onda su to bube. Nije bitno koje vrste, ali ako zuje, bruje, bodu i iskaču sa svih strana, ne želim ih u blizini. Pošto ne možemo da ih izbegnemo, bar možemo da se, koliko-toliko, zaštitimo od njihovih napada:

~ Koristite Autan ili već nešto za zaštitu od ujeda komaraca. Najbolji mi je Autan u stiku - lepo se namažem debelim slojem i komarci samo beže.

~ U slučaju da vas ubode pčela/osa, uberite tri različite travčice, malo ih izmuljajte rukama i stavite na ubod. Bol će se ubrzo smanjiti, a i bude malo manje strašno. Možete da stavite i nešto hladno - led ili flašu vode, da ublaži otok.



~ Kada sedite napolju, možete da upalite one splirale koje rasteruju komarce. Provereno rade.

~ Ako imate probleme sa pčelama i osama koje ne prestaju da pristižu, u plastičnu flašu (eventualno čašu) sipajte alkohol i koka kolu. Koka kola ih privlači jer je slatka, pa samo upadaju u tečnost. Udave se, bude mi ih žao, ali sa njima jednostavno nema kompromisa.

~ Pomirimo se sa činjenicom da bubetina, buba i bubica uvek ima, uvek će ih i biti, pa jednostavno treba da se trudimo da ne dolazimo u kontakt s njima. Što je sigurno, sigurno je.


Neprijatelj #3 - Sunce i sunčanje

Na plaži ili na ulici, izlaganje suncu je neizbežno, pa treba da se zaštitimo što efikasnije:

~ Krema ili sprej za sunčanje su neizbežni pre izlaska napolje. Skala zaštitnih faktora je široka, pa bitajte koji vam najviše odgovara. Kada sam na moru, u početku koristim faktor 30, a čim "uhvatim" malo boje pređem na niži, pa ga skoro i ne koristim. Nije baš zdravo za kožu, znam, ali probaću da se naviknem na to mackanje ☺

~ Kačket ili šešir i naočare za sunce su spas za lice i glavu, a osim što štite, izgledaju lepo uz bilo koju odevnu kombinaciju.



~ Izbegavajte da izlazite napolje kada je sunce najjače. Bićete zahvalni sami sebi što ste odoleli iskušenju da se čvarite u 13h kada se "najbrže crni"


Nadam se da vam se ovaj post dopao i da vam je pomogao, a mi se čitamo u sledećem! ☺

4 comments:

  1. Drago mi je da si se odlučila vratiti! Ovaj post mi je definitivno puno pomogao, hvala na idejama :)
    Dopada mi se izbor slika!
    Želiš li da se međusobno zapratimo ? Svrati: shoppingholic-dreamer.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Skroz razumem sto si pravila pauzu. Svi to radimo, i niko se nece naljutiti, jer se saosecamo sa tobom.... xD
    Sve u svemu, odlicna ideja za post. I meni zna da bude dosadno na raspustu, mada na interentu nikada nije.... xD Kad izbegavam interent, onda bas to, vezbam nemacki ili citam ili... pa.... pisem.... xD

    Inace, svidja mi se tvoj blog, uclanila sam se odmah. Iako si prethodni put pisala u januaru, svidjaju mi se prethodni postovi. ;)

    Na mom blogu je novi post Kako biti lokalna seljanka na letnjem raspustu, pa obavezno pogledaj. :) I ako mozes uclani se
    worldarounyo.blogspot.rs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti mnogo! Pratim te odavno, i moram da priznam da se slatko ismejem svaki put kada čitam #KBLS postove :)

      Delete